Den här filmen, King Creole, är utan tvekan den bästa av de filmer Elvis medverkade i. Inte bara musikmässigt utan också pga att Elvis visar att han faktiskt kan agera.
Elvis spelar den unge Danny Fisher som bor i New Orleans med sin syster Mimi och deras far, som efter att modern dog i en olycka har förlorat sitt jobb och det är därför Danny som får försörja familjen trots att han fortfarande går i skolan. Filmen börjar dagen innan Danny skall ta sin examen, han har gått om sista året eftersom han året innan misslyckats med att ta examen. Innan han går till skolan arbetar han som diskplockare på en klubb och den här dagen sitter det en grupp gäster kvar tidigt på morgonen, vänner till klubbens ägare Maxie Fields (spelad av Walter Matthau). Dessutom finns en av Maxies flickvänner där, Ronnie (Carolyn Jones, hon som spelade Morticia Addams en gång i tiden). Maxies vänner börjar hacka på Danny och efter lite gruff tar Danny och Ronnie en taxi därifrån. Danny hoppar av vid skolan och hans skolkamrater ser honom ta farväl av Ronnie. De tråkar honom och Danny klipper till en av dem, vilket gör att hans lärarinna för andra gången ser sig tvingad att neka honom ta examen.
På vägen hem från skolan råkar han ut för ett gäng där ledaren, Shark, är bror till den kille Danny slog till i skolan. Shark blir imponerad av Dannys sätt att slåss och Danny blir övertalad att hjälpa till vid ett rån i en butik. Danny går in i butiken och sjunger en sång och medan expediter och kunder är upptagna med att lyssna på honom går resten av gänget omkring och plockar på sig varor. Danny får sin andel och ser också till att en stum kille (Dummy) inte på lurad på sin. I samband med rånet träffar han Nellie som jobbar mjölkbaren i butiken och de träffas några gånger.
Hans far kommer överens med Danny om att om han själv får ett arbete så ska Danny göra ett tredje försök att ta examen. Danny får dock se hur hans far blir behandlad av sin arbetsgivare och skäms över att fadern inte ger igen när han blir hunsad. Han bestämmer sig för att se till att tjäna pengar och anställs efter en del diskussioner som sångare på klubben King Creole som ägs av Maxie Fields’ rival Charlie LeGrand. Maxie, som inte tycker om att förlora någon – inte ens en diskplockare – försöker locka över honom till sin klubb igen men Danny tackar nej.
Gänget som rånade butiken arbetar nu för Maxie. De kommer överens med honom att råna faderns arbetsgivare när denne går med dagskassan till banken. Danny vill ge igen för hur fadern blir behandlad men försöker sedan hindra gänget. Trots att de ser att det är Dannys far som går med kassan den här kvällen genomför gänget rånet; Danny håller sig i bakgrunden och ser inte vem det är. När han ska upp på scen kommer Nellie och berättar att hans far ligger på sjukhus efter att ha blivit nerslagen och rånad. Danny förstår hur det hänger ihop. På sjukhuset berättar läkaren att fadern behöver genomgå en dyr operation som bara en enda läkare kan utföra. Denne läkare kliver just då in genom dörren engagerad och betald av Maxie som ser sin chans att övertala Danny att arbeta för honom istället.
När fadern kommer ut från sjukhuset berättar Maxie för honom att Danny var en av dem som slog ner honom. Danny, som får veta detta av Dummy, slår ner Maxie och springer iväg. Gänget hittar honom och efter ett knivslagsmål står Danny som segrare, men skadad i armen. Ronnie hjälper honom och hon tar honom till sitt hus. Maxie hittar dem och Ronnie blir skjuten. Dummy, som följt med Maxie, överfaller denne och de faller i vattnet. Pistolen går av och Maxie dör.
Men allt slutar lyckligt ändå. Nellie väntar troget på Danny, och Charlie LeGrand och Dannys syster Mimi har också blivit ett par.
Det kan vara intressant att veta att filmen löst baseras på en roman av Harold Robbins (A Stone For Danny Fisher) men att bokens boxare i New York i filmen blev en sångare i New Orleans. En annan intressant detalj är att det ursprungligen var tänkt att James Dean skulle spela rollen som Danny.
Vad musiken beträffar håller den hög klass; undantaget är väl Dannys skolsång Steadfast, Loyal and True. Men Lover Doll, Trouble, Dixieland Rock, Young Dreams, New Orleans, Hard Headed Woman, Don’t Ask Me Why, As Long As I Have Your och förstås titelsången King Creole är alla mer eller mindre klassiska Elvislåtar.
Därför väljer jag att länka inledningssången, Crawfish, som han sjunger tillsammans med jazzsångerskan Kitty White. Jag kan tänka mig att det inte är så många som hört den, själv föll jag för den första gången jag hörde den.