Påsken är för mig inte mycket mer än några extra lediga dagar. Och med det menar jag att jag inte äger någon låda med påskpynt som måste fram, och det är kanske lite synd (jag såg i en tidning att de små plastkycklingar i äggskal som brukade hänga i riset när jag var liten är eftertraktade idag) men i jämförelse med julen börjar redan första advent och sedan varar till trettonhelgen så är påsken bara denna enda helg, visserligen fyra dagar lång men dock bara en enda helg. Nej, påsken är ledighet, promenader i vårvädret (som är perfekt i Skåne idag) och så ägg, sill och snaps till påskaftonslunch. På kvällen kanske en räkmacka och så ostbricka.
På något mystiskt sätt har julbordet smugit sig in i påsken, men jag vill inte ha skinka, köttbullar och prinskorv till påsk! Nej, mycket ägg, mycket sill, rökt lax, räkor, kanske kyckling någon av dagarna. Varför ska man äta likadan mat alla helger på året? När blev det tradition?
Det finns inte heller någon speciellt påskmusik; i dagens kryss finns inte en enda fråga som handlar om påsken, eller ens våren. Men det hindrar inte att jag löst det, och här kommer mina ledtrådar för idag:
L8+L4: En duett – ”Solen i maj” – med två svenska artister. Han är född i Stockholm 1937, började som trumslagare, var medlem i Gals and Pals på 60-talet och har varit med hos Hasse&Tage och Povel Ramel, vunnit melodifestivalen och tillsammans med Lill Lindfors representerat Sverige i ESC. Hans förnamn – svaret – är av vendiskt urprung och betyder ”helig”.
Och hon är född 1970 i Stockholm. Hon började sin sångkarriär i gruppen Stage Four med Peter Jöback, Andreas Lundstedt och Lizette Pålsson. Hon vann talangtävlingen ”Stjärnskott” 1987, och fick sitt stora genombrott 1991. Det var hennes efternamn som var svaret här, och det är Sveriges fjärde vanligaste efternamn.
V11: Musik av Frank Loesser, från en film med Danny Kaye från 1952. Filmen handlar om en världskänd sagoförfattare som kommer från det sökta landet. Det här landet är ett till folkmängd relativt litet land – cirka 5,5 miljoner invånare – men till ytan totalt sett ändå ganska stor eftersom världens största ö tillhör landet. Det är en monarki med sedan 1972 en drottning som statschef, och sedan 2011 även kvinnlig statsminister. Det här landet kan ståta med att ha världens äldsta (sedan 1200-talet) officiella flagga, en av några få flaggor som dessutom har ett namn. Och det kan inte ha undgått någon att detta är ett av mina favoritländer… 🙂
L6+V1: ”Stairway to heaven”, kanske den mest kända låten med ett brittiskt rockband som bildades 1968, med medlemmarna Jimmy Page, John Bonham, John Paul Jones och Robert Plant. De upplöstes 1980 när Bonham dog. Några andra av deras låtar: ”Whole lotta love”, ”Misty mountain hop” och ”Good times, bad times”.
L3: Musik som skall leda oss till ett land, och därifrån till vilken valuta man har i det landet. Jag kan inte skriva ut vad sången heter, eftersom landets huvudstad nämns i titeln, och då blir det för lätt. Sången ingick i soundtracket till en film med samma namn; i filmen sjöngs den av Mario Lanza. Valutan, som alltså är svaret, är den officiella valutan i 24 länder. Fårn början var det endast en valuta ”på papperet”, men efter ett par som elektronisk valuta präglades mynt och sedlar. Om det är till någon hjälp kan jag meddela att enligt Forex får du just nu betala 965,98 svenska kronor för 100 av den sökta valutan.
L1+L6: Här kom dagens för mig svåraste fråga. Jag har såvitt jag kan påminna mig aldrig hört talas om denna sångerska som enligt Eldeman belönats med två rockbjörnar. Men så ser jag heller aldrig på program som ”Idol” eller ”Talang” varav hon vann den senare 2008 med ”My heart will go on”. Wikipedia ger vid handen att hon är född 1997 i Stockholm, att hon är en av medlemmarna i ”Helges All Stars”, att hennes genombrottslåt hette ”Uncover” och att hennes debut-LP ”Introducing” sålde trippel platina. I dagens kryss hörde vi henne med ”Bad boys”.
L7: Dagens Lennart Palm i Lerum: Det var faktiskt två låtar i en mix som skulle leda oss till svaret. Den ena sången hördes ofta på radio i min barndom med Tre Knas, där jag bland annat skrattade åt ”Vem är det? Det är Edevin. Vilken Edevin? E de vin- och spritcentralen” (man var lättroad på den tiden). Den inmixade låten var en ABBA-låt, som de framförde i melodifestivalen 1973. Båda dessa melodier skulle få oss att komma på vad det gör hela tiden i texten, i alla fall i den förstnämna; i ABBA-låten ber man istället om att det skall göra det.
L2: ”Jag har bott vid en landsväg” sjöng en gång Edvard Persson i en sång skriven av Lasse Dalquist. Här hörde vi den med en känd skånsk sångare och det är hans artistförnamn som passar in i dagens kryss. Han är född i Helsingborg 1947 och fick dopnamnen Per Åke Tommy; efternamnet har han gemensamt med Edvard. Vi hade hans ”Hög standard” med i krysset häromveckan, och idag kan jag utan vidare (med tanke på det vackra vädret ute) sjunga med i ”Oh boy”. Han är känd för att sjunga blues på skånska tillsammans med sitt Blodsband.
V5: Här var en sång till som jag inte kan skriva ut namnet på eftersom svaret finns gömt där… Den skrevs i alla fall av Larry Shay, Mark Fisher och Joe Goodwin, och gjordes berömd av Lois Armstrong som spelade in den redan 1929. Många andra artister har sjungit den, bl a Duke Ellington, Frank Sinatra, Billie Holiday, Judy Garland… Och det är faktiskt den engelska fotbollsklubben Leicester Citys officiella hymn. Jag rådfrågar Wikipedia igen: Detta är ”ett ansiktsuttryck som signalerar glädje, lycka eller nöje. Det kan också vara ett ofrivilligt uttryck för ångest, det skapas av ansiktsmuskler och styrs av vilja eller reflex”. Så – vad är det som beskrivs? Eller, för att få fram rätt form av ordet – vad är det man kan göra med hjälp av denna beskrivning?
L9: Här spelades instrumentalversionen av en Elton John-låt från 1985. Den handlar om kalla kriget, om hur sångens ”jag” ser en västtysk gränsvakt som han aldrig får träffa eftersom han inte får komma in i landet. Huruvida gränsvakten är en man eller en kvinna framgår inte riktigt i texten; i videon är det en kvinna. Namnet på vakten – tillika namnet på sången – är dock ett ryskt mansnamn.
V10: Ur Zellers ”Fågelhandlaren” hörde vi Ernst Schütz tillsammans med tysk koloratursopran, som i alla fall jag inte känner till. Ledbokstäverna leder mig fram till ett förnamn som passar in, och jag hittar då via Google en sångerska som levde 1922-1990, som är känd bl a för rollen som Solveig i Peer Gynt och som har en gata uppkallad efter sig i Siegburg.
V12: Svensk schlager med musik av Jules Sylvain och text av Ernst Rolf och Gösta Stevens. Det här är en välkänd trallvänlig låt som är populär bl a som allsång. Texten handlar om ett par som aldrig är på samma ställe – när han är här går hon dit, och när hon går hit är han där. Eller hur man nu ska förklara det utan att röja svaret. Kontentan är i alla fall att eftersom de aldrig träffas så tröttnar de inte på varandra.
V13: ”Sixteen tons” heter den här sången som vi minns från 50-talet med Tennessee Ernie Ford. Den handlar om något som de flesta vuxna människor gör i en eller annan form; många skulle kanske helst slippa men det är ingen dans på rosor att vara utan. Texten till sången beskriver ett väldigt tungt sådant, och frågan är alltså – vad är det sångens ”jag” måste göra hela tiden?
Dagens första Youtubeklipp kopplar jag till två av frågorna: V11 och L3. Vad det är för kopplingar behöver jag kanske inte förklara närmare.
Det andra klippet är kopplat till L7 (inte ABBA-låten utan den andra). En annan variant på samma ”lek”.
Och sen återstår bara att önska Trevlig helg och Glad Påsk! Jag återkommer på onsdag med mina svar.