Även denna vecka hade det tydligen smugit sig in ett fel i kryssplanen, nämligen att nr 13 saknades. På appen märktes det inget av detta fel, och dessutom – kan man V12 så har man svaret på V13 gratis.
V13: Everybody loves a lover, vem sjöng den? Denna amerikanska sångerska/skådespelerska hette egentligen Doris Mary Ann Kappelhoff. Ett av förnamnen behöll hon, men efternamnet ändrades radikalt en dag.
V12+L1: Vad heter melodin och vem skrev den. Beatles i melodikrysset, det var inte igår!
V12: Titeln på låten som vi idag fick höra i instrumental version.
L1: Kompositörens efternamn. En av gruppens medlemmar skrev denna. Trots efternamnet var han inte från Skottland.
V9: Håll om mig från melodifestivalen 2005. Heter egentligen Marianne Elisabeth, men har ett smeknamn som artistförnamnet. Hon har varit med i melodifestivalen flera gånger, en gång med spetsiga öron.
L2: Vilket är soloinstrumentet? Detta är ett slaginstrument och namnet är bildat av de grekiska orden för trä och ljud. Den består av träplattor som avger ljud när man slår på dem med klubbor.
V7+L3: En icke-dubbelfråga. Förnamnen i sin populärform.
V7: Wikström sjöng Led mig hem gamla väg. Han är kanske mest känd för sina Hjärtslag.
L3: Bengtsson sjöng Tivedshambo. Förr var han känd för sina monologer som ofta spelades på radio i min barndom, bl a Dan efter kvällen innan och Ytlänningen. Man hör honom fortfarande sjunga varje julafton mellan kl 2 och 3.
V6: Ett ord ur en engelsk melodititel. Här spelades den dock på finska. Låten är Eagles kanske mest kända låt. Det finns många tolkningar av texten, bl a att det handlar om en drogavvänjningsklinik eller ett mentalsjukhus. Baklängesbudskap finns det också teorier om. Men enligt en av upphovsmännen kan texten sammanfattas som en metafor för en människa som tar steget från ”innocence” till ”experience”.
L5: Edda Magnason sjunger Monica Zetterlund. En gång i Stockholm, med text av Beppe Wolgers, men med musik av vem? Denne Bobbie skrev också musiken till en annan känd melodifestivallåt två år tidigare, ”April april”. Den slutade på 14:e plats. Hans efternamn för tankarna till telefon, men stavningen skiljer sig en aning.
L4: Det populära namnet på detta stycke, som är andra satsen ur Backs tredje orkestersvit. Namnet på stycket är egentligen en beteckning för ett en- eller flerstämmigt melodistycke, ofta instrumentalt. Beppe Wolgers har en koppling här också, eftersom hans populära barnprogram från 60- och 70-talet, Godnattstunden, använde denna musik i varje program.
V11: En filmduett, Allt som jag känner, med Tommy Nilsson, men vem är sångerskan? Norum är efternamnet, och förnamnet delar hon med bl a en tidigare väderpresentatör från Tv4.
L10+V8: Första och sista namnet i artistens tredelade namn. Det rojala mellannamnet hoppades här över. Känd för bl a When I Fall In Love, Those Lazy-Hazy-Crazy Days of Summer (som var med i krysset för ett tag sedan) och Unforgettable, som hans dotter många år efter hans död sjöng duett med honom i.
L11: Vem skrev musiken till Oh, vilken härlig da’, idag framförd av Jill Johnsson? Det här också en melodifestivallåt, från 1973, där den kom fyra. Den släpptes på singel, men därifrån är nog B-sidan mer känd, Sol, Vind och Vatten. Texten skrev han, som de flesta av hans låtar, tillsammans med sin bror Kenneth.
Inte heller idag väljer jag ett Linie3-klipp, jag nöjer mig med en tredjedel av dem. Och det gör jag därför att i detta klipp spelas det på ett instrument som påminner om det som eftersöks på L2, även om detta är gjort i ett annat material och ljudet uppstår på ett lite annorlunda sätt. Varsågoda, Thomas Eje: