Det blev aldrig av att blogga om Melodikrysset i lördags, men bättre sent än aldrig: om nu någon har saknat den – här är veckans melodikrysslösningsledtrådar från mig:
V4: Svensk TV-serie. Musiken är skriven av Stefan Nilsson och serien handlar om en eskulap i stockholmsarkipelagen.
V12: Laleh sjöng sin Snö som var ledmotiv till en serie långfilmer som baserad på romaner skrivna av Jan Guillou. Filmens huvudperson efterfrågades. Huvdrollerna spelades av Joakim Nätterqvist och Sofia Helin. Även ett par Skarsgård hade roller i filmerna, liksom Sven-Bertil Taube.
L3: Här skulle vi komma på vilken stad Cornelis Wreesvijk skrev om i Turistens klagan. En sak är säker – den låg inte i Tjeckoslovakien… eller gör den det?
L1+L8: Bäst hette sången vi hörde med en svensk artist, född 1983. Enligt Wikipedia kallas han ”Kihlen” men heter förstås något annat. Han har spelat fotboll i AIK och haft en hiphop-duo tillsammans med Daniel Adams-Ray, Snook hette de då.
V7: Malmö Symfoniorkester spelade musik från Astrid Lindgrens filmer. Vi skulle komma på vem som skrivit den. För att inte göra det kan jag ju omskriva titeln med: Fast anställd lantarbetare utan tillgångar. Kompositören som efterfrågades föddes i dåvarande Tjeckoslovakien men lever och verkar i Sverige. Han har en sjungande dotter som heter Sarah med samma efternamn.
V13+L2: Andre Rieu spelade operettmusik från 1930, komponerad av Ralph Benatzky. I Sverige gjordes flera försök med bl a Gösta Ekman d.ä. som Leopold 1932, men slog inte an hos publiken. Ernst Rolf gjorde ett försök i huvudrollen men i samma veva kom Kreugerkraschen och den fick läggas ner. 1935 gästspelade danske Max Hansen som Leopold på Oscarsteatern och då kom genombrottet. Det hela utspelar sig på ett värdshus och det är namnet på detta som vi ska komma på. Eller namnet på ett hockeylag, det går också bra.
L5: Jan Malmsjö sjöng En sång en gång för längesen. Det första ordet ur originaltiteln skulle in här. Tom Jones gjorde väl den mest kända versionen, men Porter Wagoner gjorde den populär först. Elvis Presley, Johnny Cash och Jerry Lee Lewis har också gjort sina versioner. Såvitt jag vet har dock ingen irländare spelat in den, även om dess titel passar bra på den ön. som sägs ha denna färg.
V6: Den som äter palsternackor är en sång skriven av Torbjörn Egner 1954. Huvudpersonen bor i en skog tillsammans med sina vänner, alla av olika storlek och sort, och det var den lilla pigga huvudpersonen vi skulle kunna förnamnet på.
V9: Always look on the bright side of life skrevs av Eric Idle till Monty Python-filmen Life of Brian. Här hörde vi den med en sångare av annan art, en som gjorde sig känd på 60-talet tillsammans med en annan sångare; från början kallade de sig för Tom och Jerry.
L14+L11: Lennart Palm i Lerum spelade en stor hit från 70-talet. Den hördes ofta på radio, och även i den andra ”dumburken”. De två sista orden skulle skrivas in, båda med bokstäver.
v15: Italiensk artist som för tankarna till en grekisk gud. Jag kan inte så väldigt mycket om artisten, men kärleksguden med samma namn var i alla fall son till Afrodite.
V10: Vem har skrivit texten till I Folkviseton? Jo, det har den poet som sitter staty på en bänk i Filipstad. Han som var ”ganska mager om bena, tillika om armar och hals” och som sökte efter rimord på ”sol” när han redan använt ”fiol och viol”.
Ja, det blev lite enklare ledtrådar den här gången kanske. Men det är ju bara ett par dagar kvar att skicka in så det får gå för den här gången.
Kan jag hitta ett Linie 3-klipp som passar? Det får bli något långsökt som vanligt, ett klipp som kallas God Bedre Bedst (god, bättre, bäst) och den kopplar jag till frågan på L1+L8.