Finns det något värre än att köpa presenter? Visst är det hopplöst ibland att hitta något som man vet att mottagaren verkligen blir glad för (om inte vederbörande berättar vad h*n vill ha, förstås). Nu har i alla fall jag och dottern varit på presentjakt och lyckats över förväntan med inköpen; jag har ingen aning om ifall jubilaren tycker om innehållet i paketet men PRESENTPAPPERET som det är inslaget i är i alla fall perfekt till just den personen.
Hur som helst, grubblerierna för denna present har gjort att inspirationen till dagens blogginlägg har varit i underkant, men här kommer i alla fall mina ledtrådar till dagens melodikryss:
L3+L7: Nu blev jag verkligen nostalgisk! När jag hör den här TV-seriesignaturen kan jag se dem framför mig: den ene mörk, den andre ljuslockig. Den mörke har svarta handskar på sig. Jag undrar om de inte håller på att försöka råna ett tåg? I alla fall, de heter Hannibal Hayes och Kid Curry, men de kallar sig något annat vilket titeln på TV-serien talar om.
V1: Laurindo Almeida spelade musik i en viss stil, enligt Wikipedia en blandning mellan brasiliansk samba och amerikansk jazz. Förknippas med artister som Baden Powell, Stan Getz och Peter Rangmar (!). ”The girl from Ipanema” är ett välkänt exempel på denna musikstil. Någon som vet vilken låt det var som spelades i dagens kryss? Jag har faktiskt ingen aning.
L1+L2: ”Ooh la la” ur soundtracket från filmen ”The Smurfs 2” med en amerikansk sångerska född 1981. Hon har samarbetat mycket med Max Martin, första singeln ”Baby one more time” spelade in i Stockholm. Hon är (har varit i alla fall) flitigt förekommande i skvallerpressen. Och likt Margareta Sjödin en gång undrade ”Har jag gjort bort mig nu igen?” så har denna sångerska/låtskrivare/skådespelerska sagt ”Oops!… I did it again”.
V6: Den här musiken är skriven av en mycket känd kompositör. Trots detta gjorde han endast en opera; i gengäld gjorde han den tre gånger :). Första versionen hette Leonora och uruppfördes i Wien 1805. Det blev av olika skäl ingen framgång utan gjordes om, även denna andra gång blev det ett misslyckande. Ännu en gång gjordes den om, den här gången nästan totalt, och hade urpremiär under sitt nya namn i Wien 1814. I Stockholm hade den premiär 1832, och den senaste svenska uppsättningen var på Göteborgsoperan 2006. Handlingen utspelar sig på 1600-talet i ett statsfängelse utanför Sevilla.
V8: ”Every time when we’re together” sjöng en svensk sångerska känd bl a från Melodifestivalen: första gången var 1985, och då hade hon två dansande bröder med på scen. En av dessa bröder blev sedermera hennes man och det är hans efternamn som skall in. Samma efternamn bär en av storfavoriterna i just nu aktuella Let’s dance; han är son till detta sjungande par. (Som kuriosa kan nämnas att en tredje broder – fast med ett annat efternamn – gifte sig med en annan svensk sångerska, också hon känd från MF.)
L4: En sång skriven av Thorstein Bergman och som sjungits av t ex Lena Andersson och Lill Lindfors. Det är en vacker ballad som handlar om saknad och längtan kan man säga; titeln är lika med namnet på en sägenomsusad stad i Uzbekistan; staden grundades omkring år 500 f Kr och har historiskt varit en viktig handelsstad i öst.
L11: Musik från ”No no Nanette” – hur många visste det? Det är en välkänd sång, som bl a Doris Day och Nat King Cole gjort inspelningar av. Titeln för oss fram till något drickbart – och det är framdukat till mer än en.
V11: En brittisk – närmare bestämt walesisk – sångerska, född 1951, som slog igenom på 70-talet. Vi har hört henne sjunga om hur hon gått vilse i Frankrike, hon har beskrivit sina hjärtesorger, t o m hur hon upplevt ”total hjärtförmörkelse”. 2013 representerade hon Storbritannien i ESC med ”Believe in me”.
V14+L5: Filmmusik igen, spelad av Shadows. Den här gången från en film i militär miljö, ”Top Gun” med Tom Cruise. Gruppen som spelade originalet hette Berlin och de två sista orden i låttiteln skall in i sin engelska originalform.
V12: Melodifestivalen 1997, minns ni den? ”Där en ängel hälsat på” har gått mig spårlöst förbi. Den här sångerskan är född 1965 och har varit med i MF flera gånger, varav några i kören. Förnamnet har hon gemensamt med sångerskan på V8, men det var efternamnet vi skulle komma på här. Via Svenska namn/allt för föräldrar söker jag fram att det även kan vara ett förnamn (44 kvinnor och 3 män i Sverige bär detta namn) och att det betyder ”flodvåg” på spanska; det senare kan jag dock inte bekräfta via Google translate. Någon som vet om det stämmer?
V7+L10: Dagens Lennart Palm i Lerum. Den här Per Gessle-låten sjöngs av Roxette 1991. Titeln – som här skulle skrivas i två ord – är ett engelskt uttryck för att stjäla ett fordon utan avsikt att behålla det. Det finns flera låtar med denna titel, och även filmer och musikgrupper, t ex ett svenskt dansband.
V13: Nils Ferlins dikt ”På källaren Fimmelstången” om Lasse Lucidor, med en svensk trubadur, född 1939, som på 60-talet var en av de drivande krafterna bakom vispråmen Storken i Stockholm, på 70-talet sjöng han ihop med Stefan Demert och Jeja Sundström. Han har också samarbetat med Ewert Ljusberg och Cornelis Vreeswijk. Han har forskat och skrivit böcker om konsten att sjunga visor.
V9: Här eftersöks ett riktningsord. Melodin tror jag nog att de flesta kunde sjunga med i, i alla fall de som minns Pierre Isacson från 70-talet. Och ja, jag säger som i ”På spåret”: Vart är vi på väg?
Det tog lite tid idag, det är nästan lördagkväll. Men jag tar mig ändå tid att leta upp ett par Youtubeklipp. Det ena anspelar på L4; en dansk version av Thorstein Bergman-visan. Med Linie 3, förstås :). Och det andra klippet är en svensk version av en sång som i originaltiteln innehåller namnet på musikstilen på V1: ”Det finns ingenting att hämta” med Anna-Lena Löfgren.
Och i övrigt ber jag att få önska Trevlig helg – jag återkommer på onsdag med mina svar.