Vi lever i en föränderlig värld, inte minst på min arbetsplats just nu. Nästa vecka ska jag gå en kurs som jag inte ens vet om jag kommer att få möjlighet att utnyttja på grund av förändringar i arbetsuppgifterna, men eftersom utbildning aldrig är förgäves är det kanske ändå inte bortkastad tid. Eftersom det handlar om webbpublicering kan jag säkert dra nytta av den när jag skriver här. 🙂 Det är både roligt och oroligt när det händer saker, och jag – som alltid sett mig själv som en traditionsfast rutinmänniska – tycker att visst, förändringar är inte enbart av ondo, så länge man har allas bästa för ögonen. (Och det är väl just det som är den springande punkten på jobbet just nu…).
En tradition och rutin som jag aldrig ruckar på är som alla vet Melodikrysset. Idag blev det blandad kompott och jag hoppas jag kan vara till hjälp med min ledtrådar:
V13+V1: Vi börjar på min hemmaplan: Den här unge mannen föddes i Lund 1986. Bland kompiarna var han ”M-P”, lär ha kallat sig själv ”Lunds lataste tonåring”. Han var med i Studentsångarna och i spex, kom femma i Idol 2005 och sedan har karriären rullat på. Let’s Dance, olika programledarjobb varav ett i flera säsonger, melodifestival, skivor, musikaler m m. Han har även lagt röster till tecknade filmer, bl a Flynn i Disneys ”Trassel”. Han blev Årets skåning 2011 och Årets lundensare 2012. Just nu hör man ofta hans ”Beautiful Life” på radio; här var det dock ”Run for you life” som spelades.
L2: ”Är det så här att vara kär” heter den här visan av Gösta Rybrant och Sven Goon som 1938 blev en ”hit” med Sven-Olof Sandberg (SOS). 1978 gjordes en inspelning med Carin Swensson, och 1994 spelades den av den fiktiva gruppen Heman Hunters i serien om Bert. Titeln hör man ibland med hela den första refrängraden, alltså med ett litet tillägg med tidsperspektiv – eller storleksperspektiv om man så vill.
L1+V6: Sveriges nationalsång hördes i en nyare version, känd från bilreklam. Mannen som aldrig annars (i sammanhang där det vore mer passande och där det vore en del av hans ”jobb”) ens mimar med i nationalsången är en idrottsman, född 1981 i Malmö och jag tänker inte spilla tid på att skriva mer; jag tror att hans röst blev igenkänd ändå. Hur som helst skall hans kända förnamn – vilket för övrigt betyder ”den gyllene” – in i dagens kryss.
Dessutom gällde det namnet på producenten. Född i Stockholm 1971, en av världens mest framgångsrika låtskrivare med låtar som framförts av t ex Ace of Base, Backstreet Boys, Robyn, Bryan Adams, Katy Perry, Celine Dion, Britney Spears… You name it. Det namn som skulle in i krysset är andra delen av hans pseudonym, men även ett av hans riktiga förnamn. Namnet är av latinskt ursprung och betyder ”krigisk” eller ”stridbar”.
V8: Åke Wassing (1919-1972) skrev den här gamla schlagern, som beskriver ett släktförhållande över generationer. Visans ”jag” är detta i förhållande till den h*n sjunger om.
L4: Disneydags. ”Hakuna Matata” och Disneys klassiker nr 32 från 1994. Den utspelar sig – som många Disneyfilmer – i djurvärlden och huvudrollen innehas av ett sånt här.
V7: Egentligen också en filmklassiker, ursprungligen från filmen ”Värdshuset fritiden” (1942). 1954 gjordes en film med samma namn som sången. Det är oftast refrängen man hör under en viss tid på året, och jag hittar inte hela texten, men jag vet att, som mycket riktigt påpekades, sången egentligen inte handlar om den traditionsbundna högtid som efterfrågades, utan istället helt enkelt handlar om hemlängtan. Det är alltså ett ord ur den svenska sångtiteln som efterfrågas.
V14+L3+L5: ”Counting Miracles” sjöngs av två giganter, måste man väl säga. Sångerskan, född 1970, är en ”multigenreartist” (finns det ens ett sånt ord? 🙂 ) som har stått på operascener världen över, spelat operett, vunnit Melodifestivalen och mycket annat. Hon var också en av deltagarna i senaste säsongen av ”Stjärnorna på slottet”. Hennes för- och efternamn är två tredjedelar av svaret; den tredje delen är sångarens artistefternamn. Sven Erik Fernström, född 1942, har en lång karriär bakom sig och genomförde under 2013 sin ”Farewell show”.
V9: Peter Lundblads kanske största hit från 1986, då den var en s k sommarplåga; skillnaden mot många andra sådana är att den här har hållt i sig genom åren, och den är bl a en populär allsång. Första ordet ur titel och refräng ger svaret.
L12: Ur filmen ”The Producers” hörde vi ”Ulla Inga Hansen Benson Yanson Tallen Hallen Svaden Swanson Bloom” sjunga ”When you got it”. Den här skådespelerskan, född 1970 i Boston, har faktiskt svenskt påbfrå genom sin mormors far, som var disponent vid gummifabriken i Trelleborg. Hennes förnamn – svaret – kommer från den hinduiska bergsgudinnan Parvati, i hennes skepnad som ljusets gudinna. Hon är också känd från filmer som ”Pulp fiction” och ”Kill Bill”.
V10: ”Tänk att jag dansar med Andersson” börjar den här Taubevalsen, men så heter den ju inte. Tredje ordet ur sångtiteln är rätt svar, och denna företeelse definieras av Wikipedia som ”högtidligt tillställning med pardans”. Och det kan förekomma var som helst, inte bara på slottet.
L11: En rocklegend sjöng tillsammans med Delaney Bramlett i ”Lost Highway”. Han är född 1935 i Louisiana och är känd bl a för sitt, ska vi säga personliga, sätt att spela piano. 1957 ingick han tillsammans med Elvis, Johnny Cash och Carl Perkins i ”Million Dollar Quartet” på Sun Records i Memphis. Han har varit gift 7 gånger, bl a med sin kusins då 13-åriga dotter Myra, vilket förstås blev en stor skandal. I filmen ”Great balls of fire” gestaltas han av Dennis Quaid.
L10: Den här sången, skriven av Ingela Forsman och Lasse Holm, framfördes i Melodifestivalen 1985 av Kicki Danielsson. Den vann den svenska uttagningen och slutade trea i ESC; det var alltså många som tyckte att den var.. oj, nu skrev jag det nästan, jag ändrar till ”inte dålig”.
Det var allt. Nu har jag flera olika Youtube-klipp i tankarna, men eftersom två av dem är med Linie 3 sparar jag ett till på onsdag och väljer istället något annat.
Med anknytning till L11 blir det dock Linie 3, i ett 50-talsmedley som är så långt att det är uppedelat på två klipp. Sist i detta medley framförs vad som väl är den efterfrågade rockartistens största hit, tillika alltså namnet på filmen om hans liv.
Och det andra (eller okej, tredje klippet om det ska vara noga) blir med Galenskaparna & After Shave och anknyter därmed till L4; det var ju bl a två av medlemmarna i GAS vi hörde i ”Hakuna Matata”.
Sedan återstår bara att önska Trevlig Helg och så återkommer jag på onsdag med svaren.