Nu är det vår i Skåne. Och även om jag verkligen har saknat snö och kyla i vinter så finns det inte mycket som går upp mot doften som uppstår när solen värmer regnvåt jord (även om jag tycker att doften är starkare när jorden är våt av smält snö istället för regn).
Men oavsett årstid och väder blir det ju ändå Melodikryss på lördagen, så även idag:
L1+L3: ”Woman in love”, av Barry och Robin Gibb, från albumet ”Guilty” med en amerikansk sångerska, skådespelare, regissör och filmproducent. Hon föddes 1942 och är känd från filmer som ”Funny girl”, ”Yentl” och ”En stjärna föds”. Som sångerska är hon en av världens bäst säljande soloartist och har gjort över 60 album; hon är den enda artist som har fått nummer 1-placeringar på Billboardlistan under fem olika decennier! Hennes förnamn ser man ibland skrivet med en bokstav för mycket, men här måste det vara rätt för att passa in.
V1: Vad är det man sätter samman i ”Visa i midsommartid”? Visan är skriven 1941 av Rune Lindström och Håkan Norlén, och vi har hört den med bl a Margareta Kjellberg och Anita Lindblom. Den handlar om något man ibland gör inför midsommarfirandet. Rönnerdahl och Anders Glenmark kanske också kan ge ledtrådar till svaret.
L4: Den här gruppen med ett tredelat namn, som ofta förkortas till dagens svar, bildades i Englande 1970 av Jeff Lynne och Roy Wood. Gruppen är känd för att förena rockmusik med klassisk musik och har gjort låtar som ”Living Thing” (som vi hörde i dagens kryss), ”Xanadu” och ”Rock and roll is king”.
V6: Roland Cedermark spelade en sång som vi känner igen från bl a Cacka Israelssons repertoar. Sången – som i amerikanskt original heter ”Ole Faithful” är skriven av Michael Carr och Hamilton Kennedy 1935 och spelades in redan samma år av Gösta Kjellertz, med svensk text av Sven-Olof Sandberg. Sången handlar om någon som gör någonting tillsammans med sin ”trogne gamle vän” – här skulle vi dock förvandla det till dåtid. Vad var det han gjorde innan han nådde ”hon som väntar vid hemmet härd”?
L2: ”Moonlight Shadow” med sång av Maggie Reilly. Kompositören – multiinstrumentalisten vars efternamn efterfrågades, är en brittisk musiker, född 1953. 15 år gammal startade han en grupp tillsammans med sin äldre syster Sally. 1973 slog han igenom med albumet ”Tubular Bells”; musiken därifrån användes till dels i filmen Exorcisten. Han är 7-barnspappa; två av barnen har han tillsammans med Anita Hegerland. Några andra album med denna artist är ”Crises”, ”Discovery”, ”Millenum bells”, och fler kända låtar är ”Family man”, ”Shadow on the wall”, ”Foreign affair”. Vi såg honom framföra en del av sin musik på OS-invigningen i London 2012.
V10: Robert Wells framförde en marsch ur en rysk opera av Prokofiev. Enligt Eldeman handlar den om frukter, vilket inte riktigt stämmer utan det som nämns i operans titel handlar om ett visst antal kinesiska ämbetsmän. Men okej, på svenska tänker vi på en frukt, som egentligen är ett bär, som egentligen är en hybrid… Krångligt? Ja, men den som är klyftig nog kommer säkert på det.
V13: Musik från en film med ett ungefärligt antal av en viss valuta i titeln. Filmen är en s k Spagettiwestern av Sergio Leone med Clint Eastwood i huvudrollen. (Den kommer säkert att visas på TV under året eftersom den faktiskt fyller 50 år i år!). När det gäller valutan är det säkert så att de flesta tänker på ett visst land, men denna valuta används faktiskt i flera länder, t ex Nya Zeeland, Zimbabwe och Brunei. Denna valuta är ursprungligen tysk (!) och har även använts i Sverige, i en något mer tyskklingande namnform.
L8: ”Innan vi suddas ut” sjöngs av en svensk artist, född i Nairobi 1983, uppväxt i Nederländerna. Han är, förutom rappare och sångare, även modedesigner och har skapat varumärket Lagom. Hans faster med samma efternamn var en känd radio- och TV-profil på 60- och 70-talen. Här var det hans förnamn som skulle in. Namnet är ett hebreisk mansnamn som betyder ”Gud är min domare”. Det har använts i Sverige sedan 1200-talet.
L9: Janne Schaffer spelade Björn J:son Lindh. Frågan var helt enkelt – vad gör detta naturinslag? Svaret är ett ljudfenomen som även används inom radiotrafik, och ”Gamla Nordsjön” gör också detta…
L5: ”Smoke gets in your eyes” Jerome Kern och Otto Harbach sjöngs av en sångare som vi förknippar med en grupp, vars andra del av namnet passar in. Sångarens namn nämndes inte, men eftersom det inte var hans namn som efterfrågades kan jag ju göra det: han heter Bryan Ferry. Den del av gruppnamnet som var svar idag är, eller har varit, också namn på biografer på några ställen i landet.
V7: Dagens svåraste, tyckte jag. Den här sångaren, född i Österrike 1931, hade sin storhetstid under 50- och 60-talen framför allt i Tyskland; 1956 deltog han i Eurovision song contest med ”So geht das jede Nacht”. Här sjöng han ”Junge komm bald wieder” från 1963. Förnamnet är ett brittiskt namn med betydelsen ”Magisk rådgivare/fredlig härskare”.
V11: ”Hämta hammarn unner bönningen” sjöngs av upphovsmannen, född 1952 i Östersund. Han är ofta förekommande i krysset och behöver väl inte några närmare ledtrådar; hans röst är svår att ta fel på. Mer säger jag inte – just nu. 🙂
L12: En svensk TV-serie i humorns tecken. Att det var Galenskaparna som sjöng hörde nog de flesta. Serien sändes i åtta delar 1989-1990; en nionde del gjordes av överblivet material och sändes 1996. De olika inslagen hölls samman av Allan Preussen som sitter i sin fåtölj och presenterar TV-programmen: sport, nyheter, TV-serier, naturprogram och mycket mer. Även reklam visades. Den finns på DVD, så har du inte sett den rekommenderar jag den verkligen – den är himla bra!
Det var allt. Dagens Youtube klipp förknippar jag med frågorna på V7: Linie 3 på tyska – och L12: ett reklaminslag från TV-serien. Nu ska jag snart ut i det fina vädret innan molnen mörknar ännu mer. Trevlig helg!