Det har blåst kraftig hela natten. Min balkongdörr behöver nog justeras eller tätas på något sätt, för trots att (eller på grund av kanske) att min balkong är inglasad har vindstötarna orsakat ett ljud liknande en ostämd visselpipa med jämna och ojämna mellanum som har hållit mig vaken. Så nu har jag ännu ett skäl att inte tycka om när det blåser och stormar. Vi får väl se om jag kan få mannen att titta på dörren vid tillfälle, fast risken är väl att vi glömmer bort det tills nästa gång vinden tar i. Dessutom hörs det inte lika mycket på dagen då det är så många andra ljud, och på natten har man ju ingen lust att ge sig på att täta en dörr.
Men nu är det lördag och kryssdags, och som vanligt tar jag mina medtrådar i samma ordning som de spelades:
L8: En sjungande skådespelare med ”Orvars sång” ur ”Semlons gröna dalar”. Denne man föddes i Finland 1932 och dog i Stockholm 1994. Han har spelat både Tommy och Dunder-Karlsson i ”Pippi Långstrump” (dock inte samtidigt) och han har varit med i många revyer hos Beppe Wolgers, Hagge Geigert och Povel Ramel. Han har även legat på svensktoppen med ”Tutte Timmelin”. Vi minns honom också bl a från ”Söderkåkar” och ”Grabbarna i 57:an”, och han var även med i ”Fanny och Alexander”. Minns ni reklamfiguren för ICA från 70- och 80-talet, ICAnder? Den här eftersökta skådespelaren var förebild för honom. (Har du glömt hur han såg ut – se nedan).
V11: En instrumentalversion av en Sven-Ingvars-låt. Låten är skriven av Ingvar Hellberg och låg på svensktoppen i 16 veckor 1966. Ja, vad ska man mer säga? Eller det handlar väl mest om vad man INTE ska säga. Kanske. Eller inte…
V7: Siw Malmquist med ”Förälskad i Köpenhamn” ur filmen med samma namn från 1960. I filmen sitter Siw tillsammans med Henning Mortizen i ett sånt här, ”för nöjes skull konstruerat”. Liknande sådana finns på nöjesfält över hela världen; den i Köpenhamn kallas ”Ballonggyngen” och uppfördes 1943.
V10: Ännu en filmschlager, den här gången från filmen ”Sara lär sig folkvett” med Totta Rolf och Håkan Westergren. I filmen bygger de båda upp ett ”Åreskutan” i vardagsrummet med hjälp av möbler och kuddar och så sjunger de den här lilla visan. Den är skriven av Jules Sylvain och Gösta Stevens. Efter ”Sara” har den varit med i flera filmer, senast i ”Lotta på Bråkmakargatan” från 1992. Karl Gerhard har sjungit in den, Sickan Carlsson, Ulla Billquist m fl. På 80-talet gjordes en version av Michael Dee, som jag undrar om någon ens minns idag…
L4+V1: ”Belong” med en svensk sångare, vinnaren av Idol 2013. Han är född i Sundsvall 1989, har irländskt påbrå och är även idrottsman med bl a ett SM-guld i bagaget. Sitt efternamn har han gemensamt med en maskerad seriefigurs alter ego, kan man säga.
L1: ”Ein Musikalischer Spaß”. Det som efterfrågas är kompositörens första förnamn; han hade flera, bl a de inte så kända Johannes Chrystostomus Theophilus Gottlieb (det senare latiniserades till hans andra kända förnamn). Enligt Wikipedia var han ”en av de viktigaste tonsättarna i den wienklassiska stilen och är för eftervärlden ett av de stora namnen i musikhistorien. Hans produktion (som omfattar över 600 kända verk) innehåller verk som av många anses som kronan av symfonisk, kammar-, piano-, opera- och körmusik. Många av hans verk är centrala för den klassiska standardrepertoaren.” Han föddes i Salzburg 1756 och dog i Wien 1791. Hans liv skildrades (om än inte alltid historiskt korrekt) i en film av Milos Forman 1984 som jag verkligen rekommenderar. Och jag kan också rekommendera pralinerna och likören… 🙂
V6: En TV-serie från 70- och 80-talet. Serien bygger på de självbiografiska böckerna som skrevs av en av familjemedlemmarna. Den utspelar sig i den lilla staden Walnut Grove i mellanvästern på nybyggartiden. Vi minns från serien pappa Charles, mamma Caroline, deras döttrar, grannen Edwards, familjen Olesen och doktor Baker och många fler. Skådespelarna i serien har flera (långsökta) beröringspunkter med andra TV-serier i västernmiljö; pappan i familjen var lillebror till Bröderna Cartwright, och en av döttrarna (hon som hade ett smeknamn som betyder ungefär en kvarts liter 🙂 )gifte på sätt och vis in sig i familjen Macahan kan man säga… Det första ordet i den svenska titeln är det som efterfrågas.
L5: Sannolikhetsmonologen om kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979, med upphovsmannen, född 1928, död 1985. Den här mannen var verkligen en mästare med ord – i synnerhet svenska sådana – och vi minns honom från bl a Mosebacke Monarki, Herkules Jonssons storverk och en mängd filmer och revyer. Varje jul hör vi honom som uppläsare i en numera traditionell tecknad julsaga. Till hans – och hans kollegas – ära finns i Tomelilla världens minsta muséum – som samtidigt på ett sätt är världens största. (Detta muséum är väl värt ett besök, även om man kan få vänta ganska länge innan man får gå in; man kan inte vara många därinne samtidigt!) Hans förnamn, svaret, är känt i Skåne sedan 1400-talet, var vanligt i Sverige fram till och med 1930-talet, och har nu börjat bli vanligt igen. Namnet lär betyda ”borgensman”.
V4+L7: ”I kissed a girl” från 2008 med Katheryn Elizabeth Hudson, född 1984. Hon är förutom singer-songwriter också skådespelare och har medverkat i ”How I met your mother”, hon har även lagt rösten till Smurfan i ”Smurfarna” och medverkat i ”Simpsons”. Här var det artisnamnet som efterfrågades.
V12: ”Something” med the Beatles från LP:n Abbey Road 1969. Detta är den Beatleslåt utöver Yesterday som det gjorts flest covers på; Elvis Presley, Frank Sinatra, Shirley Bassey, Julio Iglesias och många fler har sjungit den. (Även Linie 3, den finns med i deras Beatles-potpurri som jag lade ut för några veckor sedan). Frågan gällde förnamnet på upphovsmannen.
L13+V14: Ja, här blir det ju inte lätt att skriva några ledtrådar, men jag måste ju försöka i alla fall. Melodin är skriven av Bröderna Berlin från Lysekil och blev känd i synnerhet med Kjell Kraghe 1975. Även Stefan Ljungqvist har sjungit in den. Kan man inte texten är det ju svårt att veta vad tredje ordet i refrängen är; till hjälp kan jag säga att refrängen börjar som en saga. Och vad fångsten bestod av? Så här står det i Wikipedia: ”Anguillidae är en familj benfiskar som omfattar cirka 15-20 mestadels sötvattenlevande arter i ett enda släkte Anguilla”. För många är det en tradition på julbordet, men numera är den rödlistan och får bara fångas om man har särskilt tillstånd. Och konstigt nog, trots att jag bott i Skåne i hela mitt liv så har jag aldrig varit på ett äkta gille med denna fångst i olika varianter.
L3: En svensk skald, professor i grekiska vid Lunds universitet, biskop i Växjö stift, ledamot av svenska akademien, född 13 november 1782, död 2 november 1846. Det vi hörde här var ”Vikingabalk” ur ”Frithiofs saga”. Namnet är en svensk form av ett hebreiskt namn med betydelsen ”Herren hjälper”.
L2+V9: ”En sån karl” av Ted Gärdestad spelades. Den här sången blev känd 1967 med en svensk sångerska, född 1940 i Helsingfors. Hennes artisförnamn – en förkortning av hennes dopförnamn (namnet är i sig en förminskning, kan man säga) – var första delen av dubbelfrågan. Den andra delen gällde vem som sjöng den nu. Detta är en artist född 1988. Hon vann Idol 2005 och hon sjöng duett med Björn Skifs vid kronprinsessan Victorias bröllop. ”En sång karl” sjöng hon i senaste upplagan av ”Så mycket bättre”. Hennes förnamn – med betydelsen ”ren, kysk” utgör andra delen av frågan.
Det var det hela, tror jag. När det gäller Youtube-klippen den här veckan hade jag redan bestämt mig för att lägga ut något irländskt, eftersom vi närmar oss S:t Patrick’s Day, och det passar ju bra eftersom vi hade en sångare med irländskt påbrå med i krysset. Så jag lägger ut ett klipp med ”the Irish Sidekick” – hoppas att ni inte har något emot det, pojkar! 🙂
Men inget melodikryssinlägg utan Linie 3; klassisk musik med anknytning till kompositören på L1 – och lyssnar ni på det så får ni faktiskt svaret, men det kan inte hjälpas. (Det var ändå en av de lättaste frågorna idag).
Jag återkommer på onsdag med mina svar, till dess- Trevlig helg!