Lördag igen, och vi är inne i mars månad redan. När man gick i skolan tyckte man terminerna var långa som år och kunde inte alls förstå vad de äldre menade när de sa att tiden gick så fort – men nu gör man det. Kanske inte så konstigt att man har svårt att förstå att man är så pass gammal som man är. Men visst är det så att folk var ”äldre” förr? Eller är det bara önsketänkande? 🙂
Men nu gällde det krysset, och veckans ledtrådar:
V3 – ”Ta mig i din livbåt” (Eng. ”Take me in you life boat” av Flatt & Scruggs) hette låten som sjöngs av en sångare från Göteborg. Han var född 1941 och hade bl a arbetat arbetat som kock till sjöss innan han satsade på musiken, framför allt countrymusik på svenska i egna översättningar. Hans förnamn, det som var svaret på frågan, är ett nordiskt mansnamn vars äldsta belägg är från runinskrifter på 1000-talet, och det beskriver ett övernaturligt väsen i nordisk mytologi.
L3 – ”Snälla, snälla” sjöng denna sångerska, född i Bromma 1972, i melodifestivalen 2009. Hon är, förutom sångerska, även taltränare och sånglärare. Hon är också känd för att ha sjungit Janis Joplin på svenska.
V13+V5 – ”Icke så” hörde vi med en skådespelerska, född 1959. Vi har sett henne i såväl ”Beck”-filmerna som i ”Kommissarie Späck”, i julkalendern ”Pelle Svanslös” och i ”Tomten är far till alla barnen”. Hon är en flitigt anlitad uppläsare av ljudböcker, och ringer du Swedbanks telefonbank är det hennes röst du hör.
V11 – Vi hörde en instrumentalversion med Stig Roland av en sång skriven av Paul Sahlin. Den låg på svensktoppen i sin kanske mest kända version med Mats Rådberg & Rankarna 1988. (Och det kan du tro på, för jag är nästan 50… 🙂 )
L1 – En sångerska, född 1974 och uppväxt i Skåne. Hon har släppt flera album, bl a ”My journey” och ”Gör dig till hund”, och hon har samarbetat med både Svante Thuresson och Thomas Di Leva. Här hörde vi henne med ”Desperado” från melodifestivalen 2011. Förnamnet – svaret – har använts i Sverige sedan 1500-talet och har betydelsen ”trofast och pålitligt”.
V8 – En revysignatur, kan man väl säga, starkt förknippat med Povel Ramel, och är ett samlingsnamn för hans produktioner – både på scen och film – under 50- och 60-talen.
L6 – Hör på sätt och vis ihop med förra frågan, eftersom det var en av hans primadonnor – Brita Borg – som gjorde den känd. Men den är faktiskt skriven av Björn&Benny och Stikkan Andersson och låg på svensktoppen i 20 veckor 1969. Texten summerar en historisk period, men nosar även på det som på den tiden var framtid men som idag även det är historia…
L9 – Ännu en sångerska, och mer melodifestival, nu från 2004. ”Tango! Tango!” hette låten, och sångerskan – född 1965, är känd från musikelscenen där hon bland annat medverkat i Grease, Cabaret och Chicago.
V10 – Här ska svaret hämtas från växtriket. Jag tror jag undviker att skriva ut vad låten heter. Det engelska originalet skrevs av Bobby Russell och sjöngs av Roger Miller 1968. På svenska har vi hört den med både Monica Zetterlund och Jan Malmsjö. Frågan var vad denna produkt från växtriket kallas innan den är färdigväxt. Växten är – enligt wikipedia – en ”domesticerad art i familjen rosväxter”, om det nu är till någon hjälp.
L10 – Tro det eller ej, men det är faktiskt Ted Gärdestad som skrivit den här låten, som blev känd med Lill Lindfors 1967, och som också spelats in av Annelie Rydé och nu senast Agnes. Frågan gällde sista ordet i titel och refräng, men ordet hörs i princip sist i varje versrad också.
V12 – Den här visan är skriven av norske kompositören och författaren Vidar Sandbeck (1918-2005) och fick svensk text av Thore Skogman. Inte heller här vill jag skriva ut vad den heter ännu; det man skulle komma fram till var vad personen som sjunger vill bli och vara. Och man kan väl säga att om man har mycket av någonting – oavsett vad – så är man detta. (Men det är ju också en fråga om vad man har att jämföra med, kanske).
L4+L2 – Melodifestivalen 2004, ”Finally”, med upphovsmannen, född 1972, som inte i vanliga fall sjunger sina låtar själv; 2005 deltog han tillsammans med Sanna Nielsen, men annars har det varit andra artister som sjungit hans låtar. Tre gånger har segrarlåten skrivits av honom, och i år är fyra av bidragen hans: tre av dessa är redan klara för finalen och en hör vi i andra chansen ikväll.
L14 – En Jules Sylvain/Karl Gerhard-kuplett, ursprungligen skriven till revyn ”Köpmännen i Nordens Venedig” 1936, då framförd av Karl Gerhard och Sickan Carlsson; den sistnämnda har också sjungit den tillsammans med Zarah Leander. Mellan 1936 och 1958 användes kupletten i nio olika svenska filmer, bl a sjungen av Thor Modéen. Även Johnny Bode har gjort en version, och Magnus Uggla hade den med på sin Karl Gerhard-skiva ”Ett bedårande barn av sin tid”. De flesta har hört och kan de ständigt återkommande textraderna, inte minst från olika snapsvisevarianter.
V7 – Vi går i mål med en låt från melodifestivalen 1993. Nick Borgen skrev och framförde låten tillsammans med ”Team Sweden” (Erika Johansson, Frida Johansson, Maria Akraka). Den skrevs egentligen till fotbolls-EM 1992 men blev inte klar i tid, enligt Borgen själv. Det diskuterades om den skulle diskas från melodifestivalen eftersom texten delvis var på engelska; på den tiden skulle melodifestivallåtarna vara på svenska. Första ordet ur titel och refräng, ett engelskt ord, är det som ska in.
Det var ett väldigt lätt kryss idag – tyckte jag – men det var svårt att komma på bra ledtrådar, och det är helt omöjligt att hitta någon koppling mellan en enstaka fråga och Linie 3. Så därför väljer jag den gemensamma nämnaren på flera frågor, nämligen melodifestivalen, och den danska motsvarigheten Melodi Grand Prix. Och som bonus, något som möjligen kan förknippas med frågan på L6, med Galenskaparna och After Shave ur ”Cyklar” från 1985.
Jag återkommer på onsdag med min svar, till dess – Trevlig helg!