Även idag har jag tagit det lugnt och löst krysset på nätet istället för den tidigarelagda sändningen klockan 8. Jag vill gärna ha hunnit med åtminstone en kopp kaffe innan jag börjar kryssandet. Fördelen med att lyssna på nätet är ju också att jag kan pausa om jag skulle vilja ha en kopp till. 🙂 Men nu är det löst, nu är det dags att använda sig av diverse uppslagsverk för att sätta ihop så bra ledtrådar som möjligt till dagens svar.
V1 – Det vi hörde här var europas äldsta officiella nationalsång, publicerad första gången 1744 men melodin är äldre än så. Vem som skrivit den vet man inte, men John Bull kan ha haft ett finger med i spelet. Den används i officiella sammanhang i många länder, t ex Canada, Nya Zeeland och Norge. Både Sex Pistols och Jimi Hendrix har gjort egna varianter av titeln. Texten hyllar en viss icke namngiven högt uppsatt person, vars ”yrkestitel” är svaret på frågan.
L4 – Ur en musikal – ”Världens galenskap” – av och med Lasse Berghagen från 1985. Peter Flack regisserade och andra medverkande var bl a Stefan Ljungqvist och Gunilla Åkesson. Men här spelades ”Kom in i mitt liv” (Eldeman påstod att den heter ”Kom in i mitt hus”, och jag kan inte hitta här vilket som är det rätta) med en skådespelerska som levde 1925-2000, känd från otaliga film- och TV-roller, vi minns henne bl a från ”Från A till Ö”, Lilla Fridolf-filmerna och ”Varuhuset”.
L2 – En irländsk sångerska, född i Dublin 1966. Sången vi hörde – ”Nothing compares 2U” – blev hennes internationella genombrott 1990. I slutet av 90-talet prästvigdes hon, och blev bannlyst av katolska kyrkan. Förutom pop- och rockmusik sjunger hon även folkmusik. (T ex den sång – ”Mo ghile mear” – som blir dagens klipp, fast här med Linie 3, se nedan).
V5 – Något från växtriket. Melodin som spelades, med bl a Bengan Jansson, är skriven av Nils Perne, Sven Paddock gjorde texten. Den ingick i Ulla Billquists repertoar på 40-talet och spelades bl a i filmen ”Tuppen” från 1981. När det gäller svaret hittar jag på Wikipedia att denna växt finns i 400-500 arter och har ”hjärtformade blad och asymmetriska blommor med fyra uppåtriktade kronblad, två på varje sida, och ett bredare som är nedåtriktat. Olika arter kan ofta skiljas åt genom kronbladens form”. De kan ha lila, blå, gula, och vita blommor, eller tvåfärgade, ofta blå och gula. Den doftar gott, och den går att äta.
L3 – ”Carola” med Robban Broberg från 1969. Den något ovanliga frågan var vad LP:n som sången kommer ifrån heter, och det kan ju tyckas omöjligt att veta om man inte råkar ha skivan. Det har inte jag, men jag har en TV-show med samma namn på video. Många av Robbans ännu kända låtar finns med på skivan, t ex Uppblåsbara Barbara, Ingela och Mariga Mary. Räkna ut vad titlarna har för gemensam nämnare så kanske det är lättare att komma på vad skivan kan heta – det är ett slangord som vi lånat från romani, här i flertal, och med vad som i krysset kallades ”rätt” stavning som gäller.
V8 – ”Take me home, country roads” från 1971 med upphovsmannen själv, ursprungligen John Henry Deutschendorf, född 1943, död 1997 i en flygolycka. Andra kända låtar är ”Annie’s Song” och ”Leaving on a Jetplane”. 1964 tog han namn efter sin favoritstad. Staden ligger i Colorado och kom till under guldrushen 1958; den första bosättningen på platsen hette Montana City.
L9 – en svensk låtklassiker. Inspelad av Arne Qvick 1963, men det var en nyinspelning 1966 som blev den stora framgången, inte minst tack vare spridning i studentkretsar. 1985 gjordes en engelsk version, en verkligen direkt översättning, av låten, av den brittiska komikerduon från Uppsala, Kesselofski & Fiske. Svaret kommer från växtriket, och från Wikipedia hämtar jag att det är: ”buskar som kan vara upprätta eller klättrande. De har vanligen taggar eller borst och bara i undantagsfall är grenarna släta. Bladen är strödda, vanligen parbladiga eller i sällsynta fall enkelbladiga, och vanligen med stipler. De flesta arter är lövfällande. Blommorna är tvåkönade och sitter ensamma eller flockar, sällan i sammansatta klasar, högblad ett till flera, eller saknas. Foderbladen är fem, sällan fyra, helbräddade eller flikiga i olika former. Kronbladen är 4-5, vita, gula, rosa till röda. Ståndare många i flera serier”, och att växten finns i både vild och odlad form. Svaret skall stå i obstämd form plural.
L6+V12 – ”You”, förra årets svenska bidrag i ESC. Artisten är född i Hässleholm 1991, och var innan solokarriären medlem i bandet ”Whats’s up” tillsammans med bl a Eric Saade. 2011 kom han två i Idol.
V7+V11 – Filmmusik. Filmen är baserad på en Astrid Lindgren-bok från 1954 med samma titel. Filmen från 1987 är en sovjetisk-svensk-norsk-brittisk fantasyproduktion med medverkande som Timothy Bottoms, Christopher Lee och Susannah York. Sången, som har samma namn som boken och filmen, skrevs av Björn och Benny och sjöngs av duon Gemini – Anders och Karin Glennmark
L7 – Musikal igen, den här gången ”Les Miserables”. Skådespelaren som sjöng här är född 1961 i Göteborg men är sedan ett antal år tillbaka bosatt i Skåne. Han har varit med i ”Stjärnorna på slottet”, ”Så ska det låta”, ”Måndagsklubben” (tillsammans med Lennie Norman) och vi har sett honom på ståupp-scener och i Astrid Lindgren-filmer, samt på musikalscenen. Han blev kanske först känd med sin rollfigur Ronny Jönsson.
V10 – Maroon 5:s ”She will be loved” från TV:s Idol 2006. Den här artisten vann Idol det året. Född i Kiruna 1982 och är även duktig i ishockey, han är kusin med hockeytränaren Joakim med samma efternamn. Han är trespråkig – talar svenska, finska och meänkieli.
L10 – ”Kalle Schewens vals” av Evert Taube. I texten, som vi förstås inte fick höra, sjungs om en djursort som huvudpersonen tittar på, bland andra, när han sitter i bersån. Denna art tillhör familjen Laridae i underordningen Lari under ordningen charadriiformes – det är inte klokt vad man lär sig mycket när man letar ledtrådar! Personligen har jag inte mycket till övers för denna art; när man som jag jobbar nära Pildammarna i Malmö kan de vara mycket störande periodvis.
L1 – Mera TV. Vinjettmusiken vi hörde – ”We were always sweethearts” med Bob Scraggs – har varit vinjett sedan andra säsongen; första säsongen – 2010 – var det istället Oskar Lindros ”Från och med du” som var signatur. Programledaren, född 1974, är gift med Renée Nyberg, dotterson till Gunnar Svensson/Helmer Bryd, och han är UNICEF-ambassadör. Vi har sett honom i bl a Hey Baberiba och Let’s Dance och han har blivit Årets programledare två gånger.
Det var dagens ledtrådar, hoppas de kan vara till någon hjälp. Som vanligt kommer (de rätta?) svaren – dvs mina svar – på onsdag kväll. Nu är det dags att hålla helg och förbereda sig för sista kvalomgången av Melodifestivalen, även om jag inte har några större förhoppningar den här veckan heller. Jag har hittills inte hört särskilt mycket bra i årets festival, men det kan ju tänkas att det finns något litet guldkorn bland kvällens bidrag. Oavsett om du tänker se melodifestivalen eller om du har något roligare för dig önskar jag dig en
Trevlig helg!