Idag fick man gå upp tidigt om man ville lösa krysset ”live” eftersom OS-sändningarna möblerat om i tablån. När jag tittar ut genom fönstret är det svårt att tro att det finns förutsättningar för ett vinter-OS, men förhoppningsvis är det mer vinter där än här. 🙂
Jag är ingen sportfantast – varken vad gäller att utöva eller att titta – men Melodikrysset är väl också någon sorts ”sport”, om än inte en idrottslig sådan.
Jag fortsätter på den i förra veckan inslagna vägen och presenterar fakta och ledtrådar runt frågorna istället för att direkt publicera mina svar.
V1 – Dagens kryss började med en ”Trivialitet” från Melodifestivalen 2013. Sångerskan som efterfrågades föddes i Uddevalla 1945, hon gjorde TV-debut 1968 och blev känd som värdinna i Hylands Hörna 1970. Sedan mitten av 70-talet har hon haft en framgångsrik karriär i Tyskland. Hennes första svensktoppslåt var svenska versionen av ”Son of a preacher man” – ”En lärling på våran gård”. Fem gånger har hon medverkat i Melodifestivalen. Hennes absolut största hit tänker jag inte uppge här, men den engelska versionen av den gav henne en plats i Guinness rekordbok med 28 veckor på engelska hitlistan 1973.
L2 – Den här låten publicerades faktiskt redan 1926, skriven av Lou Handman och Roy Turk, men är väl mest känd i Elvis version från 1960. Året efter gjorde Ann-Louise Hansson en svensk version, där det eftersökta ordet nämns i titel och refräng; frågan var vad den ena personen undrar om den andra personen är – och det klarade nog de flesta alldeles själva.
V8 – ”Hembränt och varm choklad” med Östen Warnebring. Här efterfrågades ett ord ur originaltiteln.
Denna calypso komponeras av Lord Invader (Rupert Grant) och Lionel Belasco, och det har gjorts många insjungningar av den, den kanske mest kända med Andrews Sisters 1945. Pilmark og Pallesen har gjort den på danska, se klipp nedan.
L1+V12 – Mer melodifestival, nu från 1995 där den här sången slutade på andra plats. Den är skriven av gruppen One More Time (Peter och Nanne Grönvall och Maria Rådsten). Den belgiska sångerskan Dana Winner har spelat en den på flera språk: ”I’ll sing a song today” på engelska, ”Ik zing vandang een lied” på nederländska och ”Ein Lied für diese Welt” på tyska. Det svenska originalet fick en grammis för ”årets låt” 1995, och ena delen av dubbelfrågan gällde ett ord ur den svenska titeln. Den andra delen handlade om sångerskans efternamn; en del av namnet utgör ett manligt förnamn – faktiskt ett namn som varit känt sedan Hedenhös… 🙂
L13+V14 – Åter till förra årets melodifestival. ”Vi kommer aldrig att förlora” sjöng denne sångare då; låten gick vidare till andra chansen där den kom på sista plats. Han är född 1965, uppväxt på Gotland och debuterade 1987. Andra kända låtar med honom är ”Do you believe in me” och ”Bara himlen ser på” och han har spelat in album med titlar som ”Hurra du lever – pang du är död” och ”Stockholm står kvar men jag ligger”.
L10 – Operetten ”Leendets land” från 1929 av Franz Lehar (1870-1948). Vi hörde en svensk operasångare, tillika hovsångare (1965) med ”Dein bist mein ganzes Hertz” (på svenska ”Du är min hela värld”). Den här sångaren, född 1925, bor numera i Schweiz. Han är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och Riddare av Franska Hederslegionen. Men om du fiskar efter svaret här får du vänta till onsdag. (Och jag kan inte låta bli att publicera Linie 3:s parodi på De tre tenorerna – se nedan).
L15+V9 – En låt som är starkt förknippad med Andra världskriget, en av Vera Lynns stora framgångar. Den är skriven av Ross Parker och Hugh Charles 1939. 1943 spelade Vera Lynn huvudrollen i musikalfilmen med samma namn. Den svenska titeln är en direkt översättning av den engelska.
Det är svårt att skriva mer utan att avslöja för mycket av svaret, så… på återseende på onsdag 🙂
V6 – Denna film från 1942 behöver nog ingen närmare presentation. Huvudrollerna spelades av Ingrid Bergman och Humphrey Bogart och filmen regisserades av Michael Curtis. Ett av världens mest berömda filmcitat kommer härifrån – men den repliken sas aldrig i filmen. Sången – ”As time goes by” – skrevs av Herman Hupfeld till musikalen ”Everbody’s welcome” och sjöngs då Frances Williams, men det var Dooley Wilson i filmversionen som gjorde den känd.
Om fler ledtrådar behövs kan jag ju säga att i USA finns en känd barack inhyst i en direkt översättning av titeln…
L4 – Den här TV-serien spelades in 1984-1989, och hade svensk premiär 1986. Don Johnson och Philip Michael Thomas spelade huvudrollerna, och många kända namn finns med i rollistan som gästspelare – Frank Zappa, Bruce Willis, Julia Roberts, Leonard Cohen, Ben Stiller, Wesley Snipes… och faktiskt var även Elvis med på ett hörn, om än bara till namnet. 🙂
V11 – Ett svenskt 60-talsband, som 1964 vann tävlingen ”Västkusten Beatles” spelade ”Miss Mac Baren”. Några av medlemmarna i bandet har varit Tommy Blom, Göran Lagergren, Lasse Svensson (bror till Lill-Babs, faktiskt) och vikarierande sångaren Örjan Ramberg (ja, det är skådespelaren). Namnet tog de från mellannamnet till en av medlemmarna. Tommy Blom hoppade av 1968, de andra fortsatte under gruppnamnet Blond. Andra kända låtar med gruppen är ”Sleep little girl” och ”I should be glad”. Deras sista Tio-i-topp-låt hette ”There’s a blind man playing fiddle in the street”.
V16+V17 – ”Till I break” sjöngs av en ung – född 1990 – svensk sångare, som slog igenom med ”Manboy” i melodifestivalen 2010. 2011 vann han den svenska finalen med ”Popular” som slutade på tredje plats i finalen i ESC; Sveriges bästa placering sedan 1999. Han var som ung – eller rättare, ännu yngre – medlem i pojkbandet What’s Up, där även Robin Stjernberg ingick, och han har också varit programledare för Disney Channel. Han upptäcktes på en talangjakt i Helsingborg när han var 13 och fick sitt första skivkontrakt som 15-åring.
L5+L7 – Dagens ”Lennart Palm i Lerum”, även detta en melodifestivallåt, den här gången från 1986. Sångerskan, född 1970, blev känd i TV-serien Solstollarna (den med Skumberg och hans wienerbröd). Hennes första album hette ”Killsnack”. 2007 var hon tillbaka i Melodifestivalen med ”Samba Sambero”, hon har deltagit i Let’s Dance, där hon kom tvåa 2006, och nu senast förra året i ”Körslaget”. Vill ni veta mer om henne får ni läsa boken från 2008.
L3 – Mer filmmusik, en aktuell filmserie, även om bokförlagan är desto äldre. Peter Jackson har regisserat och filmerna – med det sökta namnet som gemensamt första ord – ”En oväntad resa” (2012), Smaugs ödemark (2013) och ”Bort och hem igen” (2014). Regissören är densamma som gjorde den första filmtrilogin om dessa små figurer som lever på stor fot. Författaren till böckerna – de kanske mest kända i fantasy-genren – levde 1892-1973, och var författare, poet och universitetsprofessor. Han var intresserad både av Kalevala och den isländska Eddan, vilket avspeglar sig i hans böcker, och skapade själv ett flertal egna språk. Men det var ju inte det frågan gällde. Vill du veta mer om sagan – ring en vän! 😉
Det var dagens kryss. Hoppas mina reflektioner kan vara till någon hjälp. Nu är det dags att förbereda sig för melodifestivalen; jag hoppas på bättre bidrag än förra veckan och det borde i och för sig inte vara så svårt, det var inte mycket jag tyckte var bra där. Vinnaren har vi förhoppningsvis inte hört än.
Mina svar kommer på onsdag. Till dess – trevlig helg!