Så här några dagar in på ett nytt år brukar jag alltid vara lite ”nere”; känslan av att behöva börja från början, eller hur jag ska uttrycka det, kan göra mig lite trött.
I år känns det annorlunda. Dels kanske beroende på att det blev så intensivt i slutet av förra året, och nyåret på något sätt sätter en naturlig gräns för det. Men dels också för att det vid årsskiftet skett en del förändringar på jobbet som gör att jag inte helt kan förutse min egen roll. Det känns lite spännande. Och det känns bra. Inte riktigt som att börja från början, utan istället som att börja (delvis) på något nytt.
Något som inte är nytt är Melodikrysset. Årets första kryss innehöll dessutom många gamla bekanta.
”Amelia” är en av dem, och han som sjunger den är förstås upphovsmannen själv, Tommy Nilsson, L2.
Jag är inte så förtjust i Tommy Nilsson men jag gillar honom bättre än det som illustrerades på dubbelfrågan V8+L4; ”Imse-Vimse spindel klättrar upp för trå’n” lyder texten; det frågades här efter ”den andra riktningen”, vilket alltså måste vara ner.
Därefter en fråga som kanske yngre lösare hade svårt för; ”Maria Maruschka (Skeppar Sjöstrands farväl)” med text av Ture Nerman, i en känd inspelning med Harry Brandelius, V7.
Det var mycket sjömansvisor i Brandelius’ repertoar, dock tror jag aldrig att han sjöng ”Till havs” som spelades för L7; det var ju istället Jussi Björling som gjorde den känd.
Melodifestivalen är en rik källa att ösa ur i Melodikrysset. ”Håll om mig” med Nanne Grönvall har spelats många gånger, idag för V10. Även Ted Gärdestad tävlade i festivalen, men dubbelfrågan L11+L9 var inte därifrån. Fast nog kan de flesta ändå sjunga med i refrängen: ”Jag vill ha en egen måne”?
En helt annan genre, 70-talets punkmusik, har förekommit då och då i krysset. Sex Pistols spelade (?) ”Anarchy in the UK” för V14 där sångarens artistnamn efterfrågades. Han kallade sig Johnny Rotten.
En annan grupp, känd från 80-talet, representerade L1. ”I wanna know what love is” spelades ofta på den tiden; gruppen heter Foreigner.
Åter till barnvisor; ”Törnrosa var ett vackert barn” sjöng vi ibland i skolan; den fanns även med minns jag i min lärobok för blockflöjt som på min tid var obligatoriskt att lära sig spela. För V6 sjöngs den av en känd skådespelare, nämligen Rolf Lassgård.
Så byter vi genre igen, denna gång till musikal. ”Music of the night” spelades instrumentellt för V1, men jag hade inga problem att känna igen den. Musikalfiguren som sjöng den var ju Fantomen; han på operan. (En av de tre herrarna i Linie 3 har faktiskt spelat den rollen och det får bli dagens YouTube-klipp; se nedan).
Så till det som jag redan förstått var en svårighet idag (redan innan krysset spelats färdigt hade jag 33 träffar på min blogg där man sökt efter svaret, och eftersom den svenska versionen var med i kryss nr 40 i fjor hittade man hit): L3+L13 illustrerades av Bonnie Tylers ”It’s a heartache”, som på svenska fick titeln ”Om du går nu”.
Om man inte vill gå kan man cykla istället; frågan för L5 handlade om en utfärd på ”en dubbel sådan”. Sången heter ”Isabella” och i texten sjungs om en ”bicycle gjord för två”, dvs en tandemcykel. (och här måste jag lägga till ett bonus-klipp med en annan av mina gamla ”idoler”; Gösta Ekman d.ä. Se nedan).
Till sist V12, även där en grupp tidigare kända i krysset; Kent sjöng ”Ingen kunde röra oss”.
Men jag ska röra på mig nu, ska gå och shoppa lite med dottern. Trevlig helg!